Öncelikle dijital yakalı olmak bilgisayar mühendisi olmak, kod yazmak anlamına gelmediğini söylemek isterim.
Dijital yakalı olmak, dijital dünyaya ne kadar uyum gösterebildiğimizle alakalı olarak değişkenlik gösterir.
Kendimize tam bir dijital yakalı diyebilmemiz için az sonra anlatacaklarımın bir çoğunu yapabiliyor olmanız veya en azından bunlardan haberdar olmanız gerekir.
Ergonomik bir bilgisayar masasına ve koltuğuna sahip olmaktan tutun da e-posta yazmadan, sosyal medya hesapları kullanım şeklimize kadar bir çok konu dijital yaka seviyemizi belirler.
En iyi bilgisayar duruşu, klavye ve mouse ergonomisinden başlar dijital yakalı olmak.
Stres ve uyku yoksunluğuna neden olabilecek teknolojik bağımlılığının yönlerinin farkında olmaya kadar uzanır.
Merak dijital yakalının en belirgin özelliğidir.
Cevaplardan ziyade, sorular sorar. Her bir cevap yeni soruları beraberinde getirir.
Yeni çıkan cihazları merak eder, yeni teknolojileri araştırır, o yeni teknolojileri ve çıkan yeni ürünleri, uygulamaları kolayca anlayabilir. Online verilen hizmetleri ve araçları kolayca öğrenebilir. Uygun uygulamaları ve operasyonel sistemleri veya yeni bir marka tarayıcı ya da yazıcıyı kolaylıkla kurabilir. Online hizmetler, uygulamalar veya dijital araçların ayarlarını yapabilir.
Gelişmiş kısa yol tuşlarını bilir, arama, ekran görütüsü alma vb sahip olduğu araçlar sayesinde kullanım kolaylığını max düzeye çıkarabilir.
Adım adım bir sorunu bulmak, sorunun çözümünü yine internetten öğrenip çözmek ve denemekten korkmamak en önemli özelliklerindendir. Bir problemi çözmeye çalışırken çok sabır gösterir. Sinirlenmeden, pes etmeden sorunu çözmeye odaklanır.
Arama motorlarının nasıl çalıştığını bilir, aradığını nasıl bulacağından, içeriklerin nasıl düzenlendiğinden haberdardır. Anahtar kelime kullanımları, filtrelemeler, ulaştığı bilginin doğruluğunu kontrol etmeyi bilir.
İnternetten bilgi bulmaya ve toplamaya karşı ilgisi vardır. En ufak bir bilgiyi bile internetten, doğru olarak bulur. Bu bir trenin kalkış saatleri olduğu gibi, en karmaşık teorilerin kaynak makalelerini bulmaya kadar geniş bir yelpazedir.
Bilgiyi eleştirel bir biçimde inceler. Her gördüğü bilgiye hemen “doğru” muamelesi yapmaz. Bulduğu bilginin sahibi, yazarı, sitenin güvenirliği konusunda araştırma yapar hatta bilginin doğruluğunu ve hatta antitezlerini araştırır, bulur.
Merak ile birlikte iletişim en önemli ikinci özelliktir dijital yakalı için.
Video konferanslardan, chat programlarına, telefonlardan, e-posta sistemlerine kadar farklı iletişim kanalları aracılığı ile iletişim kurabilir. Bunların birbiri ile senkron çalışmasını sağlayarak zamanını yönetebilir.
Dijital içerik oluşturmaktan büyük zevk alır, fotoğraflar keser, videolara yapar. Mesajlarını multimedya araçları ile iletir. Yaratıcı çözümler sunan araçları kullanmayı bilir. Amacına ulaşmanın en kısa yolunun, bin kelimeden ziyade bir fotoğraf olduğunu bilir. Bazen de hayatı birkaç saniyelik bir video ile yorumlar.
Etkili ve doğru şekilde yazılı iletişim kurmanın yollarını bilir. Anlatmak istediğini hiç uzatmadan net cümlelerle aktarır. Hatta yazılarından tonlamayı bile hissedersiniz, görüş ve yorumlarını kelimelere duygu katarak verebilir.
Hedef kitleyi analiz eder, kullancağı dili, multimedya araçlarını, fotoğrafları, renkleri, görselleri ona göre seçer.
Sadece belli başlı sosyal medya araçlarında var olmanın ötesinde, aktif olarak makalelere yorum yapar, profesyonel ağlarda rol alır, blog yazar.
Diğer insanları ya da kurumları eleştirmenin ya da iltifat etmenin gerçek yaşamdaki sonuçlarını çok iyi bilir. Dijital itibarını çok iyi konumlandırır.
Dijital itibar ve dijital konumlandırmanın farkındadır. Başkalarının da dijital kimliklerine, ne zaman ve nasıl pozitif ya da negatif katkılada bulunacağını çok iyi bilir.
Sosyal medyanın farklı topluluklar ve demokrasi üzerindeki etkilerinin farkındadır. Siyasi tartışmalar ve siyasi paylaşımların olumlu ve olumsuz yönlerini çok iyi bilir.
Sindirme, taciz, zorbalık, söylenti ve sırların yayılmasının ne zaman sinir bozucu olmaktan yasa dışı olmaya geçtiğinin bilincindedir. Bu tür davranışlar karşısında nasıl hareket edeceğini bilir. Rahatsız edici yorum veya kaba mesajla e-postalarlara nasıl cevap vereceğini bilmekle kalmaz, bu konuda önceden belirlediği bir stratejisi bile vardır.
Kendisi de başkalarının duygu, düşünce ve tutumlarına empati kurma yeteneğine sahiptir. Hatta empati için bu kişiler ile yüz yüze gelmiş olması gerekmediğini de çok iyi bilir.
Bunun dışında işine yarayacak dijital self servis uygulamalarından haberdardır ve bunları kullanır. Adres değişiklikleri, doktor randevuları, bankacılık işlemlerini rahatlıkla dijital olarak yapabilir, faturalarını ödeyebilir.
Hizmetleri kullanırken kabul etmesi gereken kuralları iyi bilir. Onay kutularını ona göre onaylar.
Sorunlarını çözmek için; yüz yüze görüşmeden veya soru sormadan önce, her zaman çevrim içi bir self servis çözümü arar. Eğer bulamazsa telefon o da yoksa ancak ilgili kişi veya kurum ile yüz yüze görüşmeyi tercih eder.
Profil resminden, medeni haline, eğitimlerinden, yaptığı yorumlara, takip ettiği kişilerden, etkileşimde bulunduğu kanallara kadar kariyeri üzerinde etkisi olabileceğinin farkındadır. Ve hayatına yapacağı etkileri çok iyi değerlendirir.
Kredi kartı, kimlik bilgileri, sağlık kayıtları, vergi bilgileri vb bilgilerin hassas bilgi olduğunu buna karşılık, adının, profil fotoğrafının, iletişim bilgilerinin ise kişisel bilgiler olduğunu bilir ve paylaşımlarını bu doğrultuda yapar.
E-ticaret sitelerinde veya bankalarda kredi kartı bilgilerini veya tc kimlik nosunu kullanırken bunun nelere yol açabileceğinden haberdardır. Gerekli güvenlik önlemlerini alır. Kötü amaçlı yazılımları ve e-dolandırıcılığı hemen fark eder.
Şifre yaratma ve hatırlamada güçlü stratejileri vardır. Aile isimleri, evcil hayvan, doğum günleri gibi kolay bilinebilecek şifreler değil; semboller, büyük küçük harfler, rakamlar kullanarak şifreleme alışkanlığına sahiptir. Dünyada en çok kullanılan şifreleri; password, 123456 ve 12345678 olduğunu en iyi bilenlerdendir.
Depolama seçeneklerinin farkındadır. Sabit disk veya taşınabilir aygıtlar konusunda bilgi sahibidir. Avantajlar, dezavantajlar, limitleri bilir. Bilgilerini güvenli şekilde depolamanın şifrelerini çözmüştür. Tabii telefon, tablet, bilgisayar vb’deki tüm arşivini önemli verilerini güvenli bir şekilde yedeklemeyi ve daha sonra bu yedeklere ulaşmayı ve tekrar kullanmayı bilir.
Zorunlu bir kursun daha esnek bir e-öğrenimle ne zaman değiştirilebileceği veya haftalık bir toplantının video konferansla değiştirilebileceği durumları fark eder ona göre hareket eder. Yani teknolojinin bir süreci ne zaman destekleyeceğini iyi bilir ya da desteklemeyeceğini 🙂
Hayatını kolaylaştıracak uygulamaları kullanır. Takvim, randevular, toplantı organizasyonları vs kullanımı sayesinde zaman yönetiminde iyidir. Tüm cihazların biribiri ile senkronize çalışmasını sağlayarak, verilerine hızlı ve kolay ulaşmanın yollarını arar.
Programlama kavramından, bitmiş bir yazılım parçasına kadar uzanan o süreçten haberdardır. Bir uygulamanın veya web sitesinin geliştirilmesinde ne tür işlemlerden geçilmesi gerektiğinin farkındadır. Bu konuda kendisinin uzman olmadığını çok iyi bilir ve dijital bazı operasyonları gerçekleştirebildiği için konunun uzmanlarına ahkam kesmez. Saygı duyar, uzmanını bulmuşken daha fazla bilgi edinmeye çalışır.
Peki tüm bu şartlar altında, siz ne kadar dijital yakalısınız?